neděle 20. června 2010

Transcendentální meditace pomáhá studentům

Zpráva z Global Good News uvádí, že nedávná studie zjistila, že denní používání programu Transcendentální meditace (TM) pomáhá mladým lidem snížit psychický stres a zvýšit schopnost zvládání stresových situací

U skupiny studentů s rizikem pro rozvinutí hypertenze byly tyto změny také spojeny se snížením krevního tlaku. Tato studie vznikla na American University (AU) ve Washingtonu, D.C. a účastnilo se jí několik stovek studentů. Studie byla publikovaná v časopise The American Journal of Hypertension.

Výsledky studie jsou nyní uvedeny na oficiální internetové stránce národního institutu National Institutes of Health's National Center for Complementary and Alternative Medicine.*

Lidé, kteří pracují na univerzitách vědí, že mnoho studentů zažívá větší akademický, finanční a sociální stres, než kdykoliv dříve a takový tlak vede často k vážným problémům. Tato zkušenost je známa z rostoucího počtu výzkumných studií, jež dokumentují vzestupnou tendenci stresu u univerzitních studentů.

Studie, vedená z Kansas University, jež zkoumala 13 000 studentů zjistila, že během 13-ti letého období vzrostl počet studentů s depresí z 21 na 41 procent. Procento sebevražd u studentů vzrostlo z 5 na 9 procent, a počet studentů se stresem a úzkostí vzrostl z 36 na 62 procent.

Psychologům dělá starost, že mladí lidé často řeší svoje problémy kontraproduktivním způsobem. Studie poukazují, že 44% univerzitních studentů pije často alkohol, 10 milionů studentů bere antidepresiva, poradenská střediska pro studenty jsou zavalena zvyšujícím se počtem studentů, kteří trpí poruchami úzkostí a sebevražda se stala 3. hlavní příčinou úmrtí u teenagerů.

Může TM program opravdu pomoci? Domníváme se, že studie z American University poskytuje solidní evidenci, že ano.

Studenti používající TM v této studii byli též požádáni, aby shrnuli své subjektivní zkušenosti po semestru praktikování TM. Zde je jeden příklad:

''Mám stejné množství práce, jako jsem měla minulý semestr, ale od té doby, co praktikuji techniku Transcendentální meditace, tak se necítím tak přetížená, jak jsem se cítila dřív. Je to snazší vyrovnaná. Jsem výkonnější a zůstávám nad věcí - jak celkově, tak i v detailech. Cítím se šťastnější a uvolněnější a jsem schopná brát si na sebe a zvládat víc věcí. A taky, když dělám chyby, snadněji to zvládám, prakticky i emocionálně, prostě udělám potřebné kroky k nápravě a zbytečně se netrápím. Moje vztahy k ostatním se zlepšily, protože můj vztah ke mně samotné je lepší''. - Anne Barton-Veenkant, Georgetown University.

Můžete si přečíst i jiné zkušenosti univerzitních studentů kliknutím na přínos programu Transcendentální meditace.

* Tato novinka z americké stránky Transcendentální meditace také zahrnuje link na výzkumnou stránku střediska NIH National Center for Complementary and Alternative Medicine a video o jednom ze studentů v rámci studie, jak hovoří o své zkušenosti s Transcendentální meditací.

Žádné komentáře:

Okomentovat